Svijet
0

Izraelski ambasador se vratio u Jordan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski ambasador u Jordanu vratio se u petak u Aman, nakon što je bio privremeno povučen u očekivanju demonstracija ispred ambasade i zbog bojazni da će one prerasti u nasilje, potvrdio je portparol Ministarstva vanjskih poslova u Jerusalemu.

Stotine jordanskih demonstranata zahtijevale su u četvrtak da njihova vlada zatvori izraelsku ambasadu i odbaci mirovni sporazum s jevrejskom državom potpisan 1994. godine.

Policija je blokirala ulice koje vode do dobro čuvane zgrade ambasade da spriječi demonstrante da stignu tamo.

Samo jedan diplomata ostao je u ambasadi nakon što su ambasador i drugo osoblje povučeni iz Amana u srijedu.

Uobičajeno je inače da se zbog brige za sigurnost i blizine dvije zemlje osoblje, čije porodice nisu u Amanu, vraća u Izrael svakog četvrtka za vikend.

Međutim, ovog puta je ambasador Daniel Nevo povučen u srijedu, pet dana nakon upada u izraelsku ambasadu u Kairu, kada je šest izraelskih čuvara bilo pod opsadom demonstranata.

Protest ispred izraelske ambasade u Jordanu organizovan je nakon sve češćih i glasnijih poziva da se stavi tačka na normalizaciju odnosa s Izraelom.

Izraelski zvaničnici su nedavno rekli da jordanska vlada nije uradila dovoljno da stiša te glasove i da je to dovelo da značajnog smanjenja kontakata i trgovine između dvije zemlje.

Jordan je inače dugo održavao blisku sigurnosnu saradnju s Izraelom, ali je kritikovao jevrejsku državu zbog odnosa prema Palestincima i strahovao od izbijanja nasilja ako se s njima ne sklopi mir.

Jordanski kralj Abdulah je početkom ove sedmice ocijenio da su Palestinci u jačoj poziciji nego Izrael i da su pobune u arapskim zemljama oslabile poziciju jevrejske države, prenijele su agencije.