Zračni napad
49

Izraelske snage ubile zapovjednika grupe Islamski džihad

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da su u zračnom napadu ubile najvišeg zapovjednika unutar militantne grupe Islamski džihad. Izrael tvrdi da je na toj poziciji bio 15 godina.

U objavi na Twitteru i izjavi u ponedjeljak, IDF je rekao da je Hussam Abu Harbeed, zapovjednik sjeverne divizije Islamskog džihada, ubijen u zračnom napadu. Tweet je popraćen video zapisom napada na kompleks Abu Harbeeda.

U izjavi se navodi da su Abu Harbeed i njegove snage dosljedno vodile napade na Izrael te da je bio odgovoran za niz lansiranja projektila. Jedan od napada dogodio se prvog dana sukoba, kada je ranjen jedan Izraelac.

U saopćenju IDF-a dodaje se da je u nedjelju bilo oko 60 lansiranja raketa iz Gaze, od kojih je 10 sletjelo u enklavu i nije predstavljalo probleme izraelskom odbrambenom sistemu “Željezna kupola”.

Izrael tvrdi da je “neutralizirao više od 130 terorista” u posljednjih sedam dana, dok su palestinske grupe na Izrael ispale više od 3.150 projektila, ubivši 10 osoba. U subotu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da neće biti prekida vatre u četvrtom ratu protiv Gaze, dodajući da "želi naplatiti visoku cijenu" militantnoj grupi Hamas.

No, istovremeno u Gazi ginu brojni nedužni civili u izraelskim napadima. Izraelski zvančnici rekli su da će nastaviti s operacijama uprkos civilnim žrtvama.