Eskalacija nasilja
34

Izraelske snage ubile devet Palestinaca na Zapadnoj Obali, više od 90 ranjeno

F. H.
Screenshoot: Twitter
Screenshoot: Twitter
Izraelske trupe ubile su devet Palestinaca u napadu na okupirani grad Nablus na Zapadnoj obali, dok je još oko 80 zadobilo rane od vatrenog oružja, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Oni koji su ubijeni "kao rezultat okupatorske agresije na Nablus" bili su u dobi između 23 i 72 godine, saopćilo je ministarstvo. Ranjeni su prebačeni u više bolnica. Oko 50 ljudi je hospitalizirano s ranama od vatrenog oružja, dodali su zdravstveni dužnosnici.

Izraelska vojska potvrdila je da njezine snage djeluju u gradu na sjeveru Zapadne obale, ali kada je kontaktiran, glasnogovornik nije mogao dati dodatne pojedinosti.

Novinar AFP-a rekao je da su vidjeli kako izraelske snage ispaljuju suzavac na Palestince, koji su palili gume i bacali kamenje na vojna vozila. Vojnici su se povukli iz grada nakon tri sata, rekao je novinar.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da su njegovi liječnici obradili 45 rana od vatrenog oružja i 250 slučajeva udisanja suzavca.

Posljednji veliki izraelski napad na Nablus rezultirao je smrću pet Palestinaca, dok su trupe ciljale lokalnu militantnu skupinu, Lavlje jazbine. U poruci objavljenoj na Telegramu u srijedu, grupa je rekla da su njeni borci bili uključeni u "bitku časti" protiv izraelskih snaga.

Najnoviji smrtonosni izraelski upad uslijedio je nakon apela UN-ovog izaslanika za Bliski istok, Tora Wenneslanda, da se nasilje zaustavi kao "hitni prioritet". "Vidjeli smo zlokobne znakove onoga što nas čeka ako ne uspijemo riješiti trenutnu nestabilnost", rekao je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a.

Od početka ove godine izraelsko-palestinski sukob odnio je živote 55 palestinskih odraslih i djece, uključujući militante i civile. Devet izraelskih civila, uključujući troje djece, jednog ukrajinskog civila i policajca ubijeno je u istom razdoblju, navodi AFP na temelju službenih izvora s obje strane.

Hamasov vojni glasnogovornik, Abu Obeida, upozorio je da frakcije u Pojasu Gaze "gube strpljenje" nakon što je devet Palestinaca ubijeno, a blizu 100 drugih povrijeđeno.