Svijet
13

Izraelske granate pale u blizini skloništa, povrijeđeno osam Palestinaca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska vojska je danas ispalila nekoliko granata koje su pale veoma blizu škole u kojoj su smješteni civili. Dogodilo se to samo dan nakon što je u granatiranju druge škole pretvorene u sklonište poginulo više od deset ljudi.

"Škola nije bila meta. Granate su pale u njenoj blizini", izjavio je Adnan Abu Hasna, glasnogovornik agencije UNRWA. U školi nije bilo žrtava, a lakše je povrijeđeno osam ljudi.

Konflikt u Gazi traje nešto više od tri sedmice, a do sada je poginulo 1.300 ljudi, a mnogo više ih je ranjeno. Uglavnom se radi o palestinskim civilima.

Sukobi između palestinskih militanata i izraelske vojske se nastavljaju uprkos međunarodnim pritiscima za uspostavljanje humanitarnog primirja. Militanti ispaljuju rakete iz Gaze na Izrael, a izraelska vojska uzvraća zračnim napadima.

Izrael je kritikovan zbog zračnih napada, ali su njegovi zvaničnici optužili Hamas da skriva oružje i rakete u školama te da ih ispaljuje sa tih lokacija.

Izraelska vojska je saopćila da je danas angažovala još 16.000 rezervista. Time je broj izraelskih vojnika od početka konflikta 8. jula porastao na 86.000.