Tokom noći
59

Izraelska vojska u pojasu Gaze ubila tri komandanta Islamskog džihada i njihove porodice

S. M.
(Foto: EPA-EFE)
U napadu koji su tokom noći izvršila Izraelske odbrambene snage (IDF) na pojas Gaze ubijena su tri komandanta Islamskog džihada i više članova njihovih porodica.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je da je najmanje 12 ljudi poginulo, a 20 je povrijeđeno u zračnim napadima u utorak u 5 ujutro po lokalnom vremenu. Upozorili su da bi broj žrtava mogao rasti.

"Ekipe Hitne pomoći i dalje nastavljaju evakuaciju žrtava iz područja koja su na meti okupacije", saopćilo je Ministarstvo zdravlja, pozivajući se na Izrael.

Iz IDF-a su potvrdili da su pokrenuli zračne napade na Gazu prije zore, rekavši da je to "odgovor na neprekidnu agresiju od strane terorističke organizacije Islamski džihad".

Glasnogovornik IDF-a, potpukovnik Richard Hecht, nazvao je mete "glavnim teroristima" i insistirao na tome da je vojska "učinila koliko smo mogli da se fokusira na njih".

Međutim, on je također priznao da je ID "svjestan nekog kolaterala", što se očigledno odnosi na žene i djecu koji su također ubijeni zajedno s onima koji su bili na meti.

"Ako je bilo tragičnih smrtnih slučajeva, mi ćemo to ispitati i javiti vam se", rekao je on odgovarajući na pitanja novinara.

Palestinska militantna grupa Islamski džihad potvrdila je da su trojica njenih komandanata ubijena u operaciji zajedno sa njihovim ženama i djecom.