Situacija se ne smiruje
62

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas medije u srušenom tornju u Gazi koristio kao "živi štit"

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su napad na toranj u Gazi gdje su se nalazile kancelarije Al Jazeere i Associated Pressa. Na zvaničnom twitter profilu su napisali da se u zgradi nalazila "Hamasova vojna imovina".
U zgradi su se nalazile kancelarije novinske agencije Associated Press čije je sjedište u SAD-u, kao i Al Jazeere koja je u katarskom vlasništvu.

Izraelska vojska je saopćila da je toranj imao "kancelarije civilne medijske organizacije koje je teroristička organizacija Hamas koristila kao živi štit".

Predsjednik i izvršni direktor Associated Pressa rekao je da je "šokiran i užasnut nevjerovatno uznemirujućim" izraelskim napadom na zgradu al-Jalaa u kojoj se nalazi njihova kancelarija.

Hamas je zaprijetio napadom na Tel Avivu kao odgovor na bombardovanje zgrade.

"Stanovnici Tel Aviva trebaju biti spremni na naš odgovor", rekao je glasnogovornik vojnog krila Hamasa.

"Svi smo morali evakuisati zgradu Al Jalaa neposredno prije nego je uništena. Vlasnik zgrade dobio je samo jedan sat da svi budu evakuirani, a kad su ga Izraelci ponovo nazvali, zatražio je još 30 minuta jer su ljudi htjeli uzeti nešto stvari iz kancelarije. Međutim, glasnogovornik IDF-a je odbio i rekao da će napasti tačno nakon jednog sata i da niko ne smije ulaziti u zgradu ako ne žele stradati", rekao je Youmna al-Sayed, novinar Al Jazeere