Svijet
0

Izraelska vojska sankcionisala žene u svojim redovima koje su se fotografisale polugole

Klix.ba
Izraelska vojska je pokrenula disciplinski postupak protiv četiri žene u svojim redovima nakon što su na Facebooku objavile fotografiju na kojoj su skinute u donji veš i ogrnute dijelovima vojne uniforme.

Žene su kažnjene zbog nedoličnog ponašanja, a nakon što su sporne fotografije osvanule u lokalnim medijima. Neke od njih su na fotografijama i polugole, odnosno ne nose gaćice, a hlače su im spuštene.

Na drugoj fotografiji je pet žena, također pripadnica izraelske vojske, koje nose samo kacige i dijelove vojne opreme.

Izraelski list Walla je objavio i tu fotografiju, s tim da su im lica zamagljena. Kako se navodi u ovim novinama, žene su se fotografisale u vojnoj bazi na jugu Izraela.

Ovaj "incident" kako su ga mediji nazvali, je posljednji u nizu ovakve vrste, jer se i ranije događalo da mlade Izraelke u vojsci na društvenim mrežama objavljuju fotografije na kojima su obnažene.

U saopćenju izraelske vojske se ne navodi identitet djevojaka, niti način na koji su kažnjene.

U posljednjih nekoliko godina izraelski vojnici su se suočavali sa disciplinskim postupcima zbog nedoličnog ponašanja, poput fotografisanja sa zarobljenicima koji imaju poveze preko očiju te zbog videosnimaka na kojima ismijavaju zarobljenike. Jedan od takvih videozapisa objavljen je na YouTubeu 2010. godine, a na njemu izraelski vojnik pleše oko zarobljene Palestinke koja, ima povez preko očiju.