Snimak iz zraka
62

Izraelska vojska objavila video za koji tvrde da "dokazuje" da ne bombarduju civile u Gazi

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da su prekinule zračni napad u Gazi neposredno prije nego što je planirano da se dogodi kako bi izbjegle ozljede civila. IDF je također podijelio video koji prikazuje događaje koji su doveli do odluke o otkazivanju zračnog napada.

IDF je objavio neobrađenu snimku koja prikazuje otkazivanje zračnih napada u Gazi, za koji kažu da je strateški potez usmjeren na smanjenje civilnih žrtava.

Na snimku se može vidjeti kako pilot dobija zeleno svjetlo iz baze da otvori vatru na cilj. Međutim on u jednom trenutku govori da može vidjeti da se na terenu nalaze civili: djeca i odrasle osobe.

Nakon toga pilot dobija naredbu da obustavi napad.

Podsjećamo Izraelu konstantno stižu kritike iz čitavog svijeta da vrši neselektivno raketiranje Gaze pri čemu gine ogroman broj civila. Taj broj je, prema izvještajima palestinskog ministarstva zdravstva, prešao 10.000, od čega su gotovo polovina djeca.

Istovremeno, Izrael optužuje Hamas da se skriva među civilima.

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je na prekid vatre, navodeći tvrdnje obiju strana o ratnim zločinima, dodajući kritičnu dimenziju jednomjesečnoj borbi oko enklave.