{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izraelska vojska evakuisala 800 pripadnika sirijskih Bijelih kaciga i njihovih porodica

Klix.ba
22.7.2018. u 08:46
11
64
Izraelska vojska evakuisala 800 pripadnika sirijskih Bijelih kaciga i njihovih porodica
11
Izraelska vojska evakuisala 800 pripadnika sirijskih Bijelih kaciga i njihovih porodica
Foto: EPA-EFE
Izrael je evakuisao članove sirijskih Bijelih kaciga sa juga ratom razorene zemlje, potvrdila je izraelska vojska (IDF). Navodno, IDF je to učinio nakon molbe upućene iz Evropske unije i SAD-a, prenosi BBC.
Oko 800 osoba je evakuisano preko granice Sirije u Jordan preko teritorije Golenske visoravni koju okupira država Izrael.

IDF je saopćio da su izveli evakuaciju "spašavanja jedne civilne organizacije i njihovih porodica zbog prijetnje po njihove živote". Ipak, ime Bijelih kaciga nije zvanično spomenuto, kao ni ime države u koju su prebačeni.

S druge strane, jordanska novinska agencija Petra saopćila je da je država dozvolila prebacivanje 800 sirijskih civila na teritoriju Jordana kao dio procesa njihovog preseljenja u zapadne zemlje.

Članovi Bijelih kaciga za sebe tvrde da su volonteri koji spašavaju ljude iz ratnih zona u Siriji. Tvrde da ne pripadaju niti jednoj od zaraćenih frakcija, mada su često optuživani, posebno iz Damaska i Moskve, da sarađuju sa militantnim islamističkim grupama. 2016. godine su nominovani za Nobelovu nagradu za mir.

Evakuirani članovi Bijelih kaciga vršili su zadatke na području kojeg kontrolišu opozicione snage na jugozapadu države gdje su ostali priklješteni zbog ofanzive vlade iz Damaska

I pored akcije IDF-a, Izrael još uvijek tvrdi da se ne upliće u sirijski građanski rat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: