Svijet
7

Izraelska vlada uvela ekstremnu desnicu u vladajuću koaliciju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelska vlada u ponedjeljak je odobrila potez premijera Benjamina Netanyahua da uvede ekstremno desničarsku stranku u svoju koaliciju, otvarajući put Avigdoru Liebermanu da postane ministar odbrane.

Ured premijera saopćio je da uvrštavanje u vladu stranke Israel Beiteinu gromoglasnog nacionaliste i političkog jastreba Liebremena jednoglasno odobreno.

Moshe Yaalon, koji je bio na položaju ministra odbrane protekle četiri godine, podnio je ostavku u ovom mjesecu pozivajući se na nedovoljno povjerenje u Netanyahua i upozoravajući da su "ekstremistički i opasni elementi počeli dominirati Izraelom", prenosi DPA.

Lieberman, koji je u opoziciji od izbora iz 2015. godine ali je ranije bio ministar vanjskih poslova u prethodnoj Netanyahuovoj vladi, izjavio je da će provoditi delikatnu politiku koja ima za cilj donijeti stabilnost u Izrael i u regiju.

Sjedinjene Države izrazile su, međutim, zabrinutost formiranjem vlade s najvećom desničarskom većinom u izraelskoj historiji.

Bez Liebermsnove satranke - čiji su brojni glasači imigranti iz bivšeg Sovjetskog saveza - Netanyahu je imao vladu sa samo tijesnom većinom od 61 naprema 59 poslanika u 120-članom parlamentu (Knessetu).

Ulazak u vladu stranke Israel Beiteinu, koja ima pet poslaničkih mjesta, proširilo bi parlamentarnu većinu vladajuće koalicije. Jedan poslanik podnio je ostavku u stranci prošle sedmice, navodeći da će biti nezavisni političar.