Svijet
76

Izraelska policija upala u palestinsku bolnicu i napala osoblje i pacijente

Klix.ba
Izraelska policija upala je u bolnicu Bagthamha Makassed u Jerusalemu ispaljujući gumene metke i bacajući dimne bombe i topovske udare kako bi došli do zdravstvenih kartona Palestinaca koji su navodno ranjeni u okršaju s policijom.

Vlasti pokušavaju doći do medicinskih zapisa koji pripadaju 15-godišnjem Palestincu koji je navodno ranjen metkom kalibra 22 tokom nedavnih sukoba Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti, javlja Haaretz.

Policija je upala dok je bolničko osoblje učestvovalo na pauzi solidarnosti kao podrška Međunarodnom komitetu Crvenog križa. Svi su se preplašili i počeli bježati kada je policija počela ulaziti, dok su neki trčali prema policiji i molili ih da ne pucaju.

Prema navodima medija, policija je uznemiravala i vrijeđala pacijente. Bolničko osoblje izjavilo je kako je ovo treći dan da policija upada s pokušajem da nađe Palestince koje se sumnjiči da su učestvovali u obračunu s policijom. Izraelske vlasti tvrde kako bolnica nije prijavila pacijente koji su zadobili povrede od pištolja. Ipak, niko nije uhapšen. Policija tvrdi kako je pronašla kartone i da će tinejdžer biti optužen.

Dr. Ali Al-Husseini, direktor bolnice, rekao je za novinsku agenciju Maan da su se racije dogodile jer su ljekari odbili da daju podatke o pacijentima kako bi zaštitili njihovu privatnost.

"Nije naš posao da damo informaciju o bilo kome ko dolazi u bolnicu ili da uzimamo lične informacije. Naš posao je da im pomognemo i pružimo medicinski tretman", rekao je Al-Husseini.

Uprkos tome, Izrael prijeti i vrši pritisak na medicinsko osoblje koje je pak optužilo izraelske vlasti da su oskvrnule medicinsku ustanovu.

Tokom druge racije koja se dogodila dan prije ove, izraelska policija optužila je ljekare da sarađuju s pobunjenicima i skrivaju povrijeđene od policije.