Jerusalem
0

Izraelska policija uhapsila 16 palestinaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U noći sa četvrtka na petak u istočnom Jerusalemu je uhapšeno 16 Palestinaca osumnjičenih za umiješanost u nerede koji traju već 48 sati, doznaje se iz policijskih izvora.

"Uhapsili smo 16 palestinskih stanovnika osumnjičenih da su učestvovali u neredima ili su ih organizirali", izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik policije u Jerusalemu Shmulik Ben Rubi.

Dva lokalna zvaničnika iz pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Mahmoud Abbasi i Adnan Gheit, nalaze se među uhapšenim osobama, saopćeno je iz Fataha.

Fatah je u jednom saopćenju osudio hapšenja i potvrdio da će se "nastaviti boriti kako bi zaštitio stanovništvo" od izraelskih kolonista.

Neredi su izbili kada su se izrealski policajci sukobili s mladim Palestincima nakon što je jedan izrealski čuvar, koji je radio u službi za zaštitu židovskih kolonista, ubio u srijedu jednog Palestinca u arapskoj četvrti Silwan.

Od straha da ne bude incidenata nakon molitve, policija je u petak zabranila pristup Brdu džamija u svetom gradu Jerusalemu muslimanskim vjernicima muškog spola do 50 godina starosti.

Ova mjera se pridružuje zabrani Palestincima sa Zapadne obale da dolaze u istočni Jerusalem i na svaki drugi izrealski teritorij jer je vojska u utorak uvela blokadu Zapadne obale do kraja mjeseca zbog židovskog praznika Sukot (praznik sjenica).