Gaza
0

Izraelci ubili pripadnika Armije islama

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Izrael je u srijedu navečer priznao odgovornost za ubistvo Palestinca koji je poginuo u eksploziji automobila u gradu Gazi.

Izraelska armija je precizirala da je žrtva Mohammed Nimnim, član Armije islama, organizacije koja je otela dopisnika britanske medijske kuće BBC-a Alana Johnstona u martu 2007. i pustila ga četiri mjeseca kasnije.

Nimnim je ubijen u svom automobilu u zajedničkoj operaciji s izraelaskom sigurnosnom službom Shin Bet, navedeno je u vojnom saopćenju.

Zvaničnici radikalnog palestinskog pokreta Hamasa koji kontroliše pojas Gaze su citirali očevice da je automobil žrtve eksplodirao ispred štaba lokalne policije.

Portparol izraelske armije je saopćio da je Shin Bet iskoristio šansu da bude izvedeno ciljano ubistvo.

Izvori bliski toj službi su rekli da je Nimnim planirao napade na izraelske i američke mete preko egipatske granice na Sinajskom poluostrvu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hamasa je odmah reklo da je eksploziju izazvao izraelski vazdušni udar, dok su izraelski mediji ranije nagovjestili da je to možda rezultat prijevremene detonacije automobila bombe, pošto je armija prethodno odbila da potvrdi vlastitu umiješanost.

Eksplozija se dogodila u vrijeme relativnog zatišja između Izraela i ekstremista u Gazi, navele su svjetske novinske agencije.

"Procjena je da je to bio izraelski ciljani napad, ali naša istraga se nastavlja kako bi bili utvrđeni tačni uzroci", rekao je ranije portparol ministarstva Hamasa.

Očevici su rekli da su vidjeli rupu u zemlji kraj mjesta eksplozije, koja bi mogla biti od raketnog udara.

Izraelska armija (IDF) je ranije ciljala palestinske automobile u napadima vazduhoplovnih snaga IDF.