Svijet
0

Uprkos napadu izraelsko-palestinski razgovori se nastavljaju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je u utorak rekao da napad na Zapadnoj obali u kojem je ubijeno četvero Izraelaca neće omesti planove obnove izravnih pregovora s Palestincima.

Izraelski portal "ynet" prenio je izjavu neimenovanog saradnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će se razgovori nastaviti kako je planirano. No u izvještaju se upozorava da će Izrael, kao i u ranijim takvim slučajevima, odgovoriti na napad, što ukazuje da će doći do nekog oblika izraelske odmazde, izvijestila je agencija Dpa.

U utorak, uoči bliskoistočnog mirovnog samita u Washingtonu, na Zapadnoj obali u automobilu je ubijeno četvero izraelskih civila, rekla je glasnogovornica izraelske vojske.

Dva muškraca i dvije žene, od kojih je jedna bila trudna, ubijeni su vatrenim oružjem iz vozila koje je prolazilo pored njih na prometnoj cesti na okupiranom palestinskom teritoriju koju koriste i Palestinci i izraelski naseljenici, rekla je glasnogovornica, izvijestila je agencija Reuters.

Oružano krilo pokreta Hamas, Brigade al-Qassam, u utorak je izjavilo da je napad u blizini Hebrona na južnom dijelu Zapadne obale u kojem je ubijeno četvero Izraelaca "prirodan odgovor na zločine izraelske okupacije".

Ta militantna grupa u izjavi poslanoj medijima nije preuzela odgovornost za napad, napominje Dpa.

Kasnije u utorak uvečer agencije su prenijele kako je vojno krilo islamističkog Hamasa preuzelo večeras odgovornost za oružani napad na jedno vozilo nedaleko od Hebrona na Zapadnoj obali, u kome je poginulo četvero Izraelaca, uoči obnove mirovnih pregovora u glavnom gradu SAD-a.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak upozorio je da će Izrael "naplatiti cijenu" onima koji su počinili taj zločin.

"To je očigledan pokušaj terorista da sabotiraju nastojanja da se postigne diplomatski proces i nanese šteta šansama za pregovore koji počinju Washingtonu", naveo je Barak u saopćenju.

Barak je nakon razgovora o incidentu sa šefom izraelske vojske i šefom sigurnosne službe prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu šta se dogodilo, a Netanyahu je bio u avionu na putu za SAD.

Glasnogovornik Hamasa u pojasu Gaze Sami Abu Zuhri izjavio je da njegova organizacije pohvaljuje napad i da ga smatra prirodnim odgovorom na zločine okupatora, prenio je Tanjug.

Američki State Department nije osudio ubistvo Izraelaca, ali ga je označio tragedijom.

"Ne znamo dovoljno o okolnostima i svi smo uveliko svjesni da može biti vanjskih događaja koji mogu imati utjecaj na atmosferu i aktere u regiji koji bi mogli pokušati da sabotiraju proces", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip J. Crowley.