Strah od eskalacije
76

Izraelci su planirali mnogo veći i jači napad na Iran, od toga se odustalo u posljednjem trenutku

V. K.
Baza u Isfahanu koju je napao Izrael (Foto: Google Maps)
Baza u Isfahanu koju je napao Izrael (Foto: Google Maps)
Američki New York Times objavio je kako je izraelski napad na Iran u prvoj verziji uključivao mnogo širi obim raketnih udara, ali da se na kraju od tog plana odustalo.

Prema podacima New York Timesa, a koji se poziva na tri izraelska izvora, napad je trebao uključivati i ciljeve nadomak Teherana.

"Takav širok i štetan napad bi Iranu bilo daleko teže predvidjeti, ali bi povećalo šanse za snažan iranski kontranapad", navodi list.

Izrael se ipak odlučio na manje moćan odgovor uslijed velikog diplomatskog pritiska da se izbjegne dalja eskalacija sukoba.

"Izrael je ispalio mali broj projektila iz aviona stacioniranih stotinama kilometara zapadno od Irana, a također je lansirao male dronove za napade, poznate kao kvadrokopteri kako bi zbuni iransku protivzračnu odbranu", pojašnjava se.

Prema izvještaju, jedna raketa pogodila je protivavionsku zaštitu u strateški važnom dijelu centralnog dijela Irana.

"Izrael nije zvanično priznao odgovornost za kontraudar iako je nekoliko izraelskih zvaničnika nagovijestilo da su to uradili. Iran je umanji značaj odgovora Tel Aviva te nisu direktno okrivili Izrael što se može tumačiti kao nedostatak volje Irana da odgovori na ovaj čin", pojašnjava u analizi američki list.

Također, navodi se kako je Izrael prvobitno napad zakazao za 15. april.

"Ipak, povukli su odluku u posljednjem trenutku iz straha da bi Hezbolah mogao značajno povećati intenzitet svojih udara na sjeverni dio Izraela", ističe New York Times.