Šetnja srama
0

Izraelci na protestima protiv Natenyahua, optužuju ga za korupciju

FENA
Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice glavnog grada Tel Aviva kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, protiv kojeg je pokrenuta istraga za korupciju.

U okviru istrage Netanyahu je već šest puta saslušan u policiji. Prošlog vikenda na ulicama Tel Aviva je bilo oko 30.000 građana, a najmanje toliko je bilo i na protestu ovog vikenda nazvanom "Šetnja srama".

Foto: AFP
Foto: AFP

Demonstranti su se okupili na bulevaru Rotschild u Tel Avivu, a nosili su transparente "Kraj korupciji", "Niti smo ljevičari, niti smo desničari, već pravedni", "Gubi se Netanyahu". Često su se mogle čuti i parole "Zatvor za Netanyahua".

Foto: AFP
Foto: AFP

Demonstranti se protive novom nacrtu zakona u Izraelu, prema kojem bi se policiji uskratile određene ovlasti. Oni tvrde kako je cilj ovog nacrta zakona spašavanje Netanyahua od istrage o korupciji.

Netanyahu se oglasio prošle sedmice u vezi s optužbama, te poručio kako se nacrt zakona neće odnositi na istrage koje su u toku.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kada je riječ o istrazi, na račun izraelskog premijera postoje optužbe da je uzimao mito od poduzetnika, pregovarao sa šefovima pojedinih medija da objavljuju medijski sadržaj u njegovu korist, kao i za korupciju u vezi s kupovinom podmornica iz Njemačke.