Sporan nastup u Berlinu
41

Izraelci kritikovali bivšeg pjevača Pink Floyda: Dobro jutro svima, osim Rogeru Watersu

V. K.
Roger Waters (Foto: EPA-EFE)
Roger Waters (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Izraela oštro je kritikovalo nastup nekadašnjeg pjevača Pink Floyda Rogera Watersa u Berlinu te su istakli kako je grubo zloupotrijebio žrtve holokausta tokom svog nastupa.

Kako pišu izraelski mediji, Waters je tokom jednog dijela nastupa izašao u obučen kao SS oficir dok su se na ekranu iza njega prikazivala imena Anne Frank, antinacističke aktivistkinje Sophie Scholl, Iranke Mahse Amini koju je ubila tzv. policija za moral, George Floyda kojeg je ubio policajac u Minneapolisu.

"Oni su toliko brutalni jer žele da slome naš otpor i nastave da vladaju svijetom", poručio je Waters na koncertu bez jasnog naglašavanja o kome tačno misli.

Također, pored njih, na ekranu se našlo i ime novinarke Abu Akleh za koju se vjeruje da je ubijena hicima koje su ispalili izraelski vojnici tokom racije u Jeninu.

"Sud u Frankfurtu je presudio da ja nisam antisemit. Samo da bude jasno, ja bezrezervno osuđujem antisemitizam", rekao je Waters na nastupu.

Ono što je zasmetalo izraelskim zvaničnicima, a tiče se Watersovog koncerta, jeste to što je ime ubijene novinarke Al Jazeera stajalo pored imena Anne Frank.

"Dobro jutro svima osim Rogeru Watersu koji je posvetio noć u Berlinu da oskrnavi uspomenu na Annu Frank i šest miliona Jevreja koji su ubijenu u holokaustu", napisali su iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Povodom Watersovog nastupa reagovao je i bivši ambasador Izraela pri UN-u Danny Danon.

"Waters je jedan od najvećih mrzitelja Jevreja našeg vremena", rekao je.