Svijet
0

Izrael želi pregovarati s Abbasom a izolirati Hamas

FENA
Reuters
Reuters
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je u ponedjeljak da Izrael želi pregovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom a izolirati Hamas, nakon što je ovaj preuzeo kontrolu u Gazi.

"Želimo se dogovoriti s Abbasom i umjerenim Palestincima da je potrebno proći kroz različite faze kako bi se garantiralo da buduća palestinska država ne postane teroristička", rekla je Livni državnom radiju.

"S druge strane, ne treba dozvoliti Hamasu da postane legitiman, vrlo je važno da međunarodna zajednica nastavi pritisak na Hamas", dodala je ona.

"Hamas se bazira na ekstremnoj vjerskoj ideologiji koja odbija postojanje Izraela. Danas, nakon svega što se desilo u Gazi, vizija Hamasa za međunarodnu zajednicu je jasna", rekla je Livni.

"Izrael izvlači zaključke iz ove realnosti i ima pravo da se brani. Nastavljamo borbu protiv terorizma", zaključila je ona.

Livni je dala ovu izjavu prije odlaska u Bruxelles i Luxembourg radi susreta s ministrima vanjskih poslova Evropske unije.

Ministar za infrastrukturu Binyamin Ben Eliezer je izjavio, također na državnom radiju, da "Izrael ne želi kolektivno kazniti svo stanovništvo u Gazi zbog ektremističke grupe te će nastaviti da isporučuje vodu i struju kao i gorivo, ali ništa drugo, ni robu ni sirovine.

Ben Eliezer je, na drugoj strani, izrazio zadovoljstvo što je "Zapadna obala pod kontrolom Fataha Abu Mazena te da će raditi na tome da taj entitet bude sasvim drugačiji"