Svijet
0

Izrael zaprijetio likvidiranjem šefova Hamasa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski zvaničnici zaprijetili su u ponedjeljak da će "likvidirati" šefove palestinskog islamističkog pokreta Hamas, u trenutku kada Izrael oklijeva s pokretanjem šire ofanzive u Gazi.

"Kombiniranjem mjera protiv Hamasa u Gazi okončat ćemo njegovu vladavinu. To može trajati mjesecima ili godinu dana, ali ne duže", rekao je novinarima zamjenik izraelskog premijera Haim Ramon.

Izrael je nametnuo 17. januara blokadu Pojasu Gaze i tu pojačao napade na oružane grupe, kao odgovor na palestinsku pucnjavu na njihovu teritoriju.

Aktivist Narodnog fronta za oslobođenje Palestine je ubijen u pucnjavi izraelske vojske u Gazi, saopćio je ljekarski izvor.

Prema Ramonovim riječima, nijedan pripadnik Hamasa, uključujući tu i njegovo političko rukovodstvo, nije pošteđen izraelskih vojnih operacija. "Svaki Palestinac umiješan direktno li indirektno u pokušaje ubijanja naših građana predstavlja potencijalnu metu."

"Treba svrgnuti režim Hamasa, razbiti njegovu vojnu snagu i likvidirati sve njegove dužnosnike, ne praveći vještačku razliku između onih koji nose eksplozivne pojaseve i onih koji nose diplomatska odijela", pojasnio je šef parlamentarne komisije vanjskih poslova i obbrane Tzahi Hanegbi

Reagirajući na ove prijetnje, Hamas je objavio da će Izrael "platiti cijenu bez presedana", ako provede te akcije.

"Ove prijetnje ne plaše Hamas ni palestinski narod. Izraelska okupacija mora znati da će platiti cijenu bez presedana ako počini takvu glupost", izjavio je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

Prema izraelskom radiju, ministar odbrane Ehud Barak izjavio je pred komisijom za vanjske poslove i odbranu da je naredio vojsci da se pripremi za eventualnu operaciju većih razmjera u Gazi i predvidi i njene posljedice.