Uz dvije Pfizerove doze
6

Izrael zabilježio pad simptoma korone za 94 posto kod vakcinisanih osoba

Dž. L.
Vakcinacija stanovništva u Izraelu (Foto: EPA-EFE)
Vakcinacija stanovništva u Izraelu (Foto: EPA-EFE)
Zdravstvene vlasti u Izraelu izvijestile su o padu simptomatskih infekcija Covid-19 za 94 posto među 600.000 ljudi koji su primili dvije doze Pfizerove vakcine u ovoj zemlji.

Organizacija HMO Clalit, koja zdravstveno opskrbljuje više od polovine stanovnika Izraela, saopćila je da su osobe koje su primile vakcinu također razvile za 92 posto manje šanse da teško obole od koronavirusa, javlja Reuters.

"Ispitivanje pokazuje da je Pfizerova vakcina protiv koronavirusa izuzetno efikasna sedam dana nakon primanja druge doze, baš kao što je utvrđeno u ranijoj kliničkoj studiji", rekao je Ran Balicer, glavni direktor za inovacije u HMO Clalit.

On je dodao i da podaci ukazuju na to da je vakcina Pfizer, koja je razvijena u partnerstvu s njemačkim BioNTechom, još učinkovitija dvije sedmice ili više nakon primanja druge doze.

Istraživači s Weizmannovog instituta za nauku, koji su prikupili podatke u Izraelu, kazali su da je primijetan veliki pad hospitalizacija i teških slučajeva obolijevanja među prvom starosnom skupinom koja je vakcinisana, to jest među osobama od 60 godina i više.

Podaci koje prikuplja Izrael pružaju značajan uvid u efikasnost vakcine i daju jasniju sliku u kojem trenutku bi zemlje mogle steći imunitet stada.

U Izraelu je do sada prvu dozu vakcine primilo gotovo tri miliona ljudi, dok je drugu dozu primilo više od 1,5 miliona stanovnika.