|

Izrael u zatočeništvu držao 10.000 palestinske djece

Izrael u zatočeništvu držao 10.000 palestinske djece
7
A
Anadolija
19.11.2014. u 12:42
107
komentara
7

dijeljenja
Izrael u zatočeništvu držao 10.000 palestinske djece Foto: Arhiv
Izraelska vojska u zatočeništvu je držala oko 10.000 palestinske djece u zapadnoj oblasti Jerusalema, u različitim vremenskim periodima, od 2000. godine do danas, javio je zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije.
"Izrael ne obezbjeđuje bilo kakav imunitet za djecu i redovno krši međunarodne dogovore o pravima djece, ponižavajući i mučeći ih, onemogućavajući im fer suđenja", rekao je Issa Qaraqe, šef odbora za zatočenike Palestinske oslobodilačke organizacije, izjavio je u saopćenju za javnost.

U pisanom saopćenju povodom 25. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta koju je donijela Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Qaraqe je dodao da su Izraelci u zatočeništvu držali oko 3.000 Palestinaca, u različitim periodima od juna ove godine, od kojih 30 posto čine djeca.

Većina zatvorene djece je iz Jerusalema, dodao je zvaničnik. Oko 95 posto djece u zatočeništvu bilo je izloženo tuči i torturi koju je sprovodio personal izraelskog obezbjeđenja, dodaje se u saopćenju.

Najmanje 300 djece još uvijek je zatvoreno u izraelskim zatvorima, tvrdi Qaraqe. Niti jedan izraelski zvaničnik nije dao komentar na tvrdnje Qaraqea.

U okupiranom Istočnom Jerusalemu buknule su tenzije početkom jula ove godine, kada su jevrejski mještani kidnapovali i ubili palestinskog dječaka iz distrikta Shuafat.

Atmosfera u gradu postala je još više napeta kada su krajem oktobra izraelske vlasti zatvorile kompleks džamije Al-Aqsa, nakon što je ubijen jedan rabin.

I dalje je širom Izraela zatvoreno više od 7.000 Palestinaca, prema navodima Palestinskog ministarstva za pitanje zatvorenika.

 
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...