Redzep Tajip Erdogan
0

"Izrael treba kazniti zbog napada na humanitatrni brod"

SRNA
Tajip Redzep Erdogan (Foto: AFP)
Tajip Redzep Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Redzep Tajip Erdogan izjavio je danas da Izrael treba da bude kažnjen zbog upada njegovih specijalaca na turski humanitarni brod i da odnosi između dvije zemlje više nikada neće biti isti.

Ankara je burno reagovala na pogibiju devetoro ljudi, uključujući četvoro Turaka, u napadu izraelskih komandosa na konvoj sa šest brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć za Gazu. U izraelskom pritvoru trenutno se nalazi 368 Turaka.

„Ponašanje Izraela definitivno treba kazniti. Niko ne bi trebalo da testira strpljenje Turske“, rekao je Erdogan na sastanku sa parlamentarcima iz svoje stranke, koji je prenosila televizija.

Erdogan je dodao da „UN ne smiju da se zaustave“ i da treba da usvoje rezoluciju u kojoj se osuđuje Izrael.

Turski lider dodao je da je telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom, te da će istu ovu poruku prenijeti u telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD Barackom Obamom kasnije tokom dana.

„Izrael treba da ukine nehumanu blokadu Gaze. Ubijanje nevinih ljudi je zločinačka bezobzirnost“, rekao je Erdogan.

Erdogan je postao popularan širom islamskog svijeta zbog oštrog kritikovanja izraelske politike prema Palestincima. Analitičari smatraju da bi popularnost Erdoganove Stranke napretka i razvoja mogla da poraste uoči izbora u julu sljedeće godine.
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izjavio je u Vašingtonu da izraelska akcija šteti širim mirovnim naporima na Bliskom istoku.

„Kako možemo da znamo da imamo stvarnog partnera koji želi mir kada on ne poštuje državljane prijateljske zemlje?“, rekao je Davutoglu pred novinarima.

Erdogan je zatražio da turski državljani i brodovi budu oslobođeni, ali nije precizirao koje će mjere preduzeti zvanična Ankara.