Nakon napada
0

Izrael traži povratak stražara ambasade, Jordan odbija da ga pusti

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da će izraelski stražar koji je ubio iz vatrenog oružja dvojicu Jordanaca nakon što je jedan od njih pokušao da ga izbode, biti vraćen kući u Izrael.

Netanyahu je kazao da je razgovarao sa stražarom i pružio mu je uvjeravanja da Izrael ima iskustva u bavljenju takvim situacijama i da će ga vratiti kući.

Website povezan s jordanskom vojskom javio je da Jordan odbija da pusti stražara prije nego što bude ispitan. Otac navodnog napadača izjavio je da traži pravdu za sinovljevu smrt. Stražar je otvorio vatru nakon što je napadnut šarafcigerom.

Incident je izazvao diplomatsku čarku između dvije zemlje i dodatno je zakomplicirao napore na rješenju eskalirajuće krize oko lokacije u Jerusalemu podjednako svete za muslimane i Jevreje, koju muslimani nazivaju Haram al-Sharif a Jevreji Brdo hrama.

Otac mladog Jordanca koji je napao izraelskog stražara izjavio je da traži pravdu nakon ubistva svog sina.

Zakariah al-Jawawdeh izjavio je za Associated Press da je njegov sin "Jordanac koji je ubijen na jordanskom tlu" i da će biti neprihvatljivo za jordansku vladu da ne traži pravdu za njega.

Njegov 17-godišnji sin napao je stražara šarafcigerom u nedjelju navečer. Stražar je otvorio vatru, ubivši mladića i drugog Jordanca.

Al-Jawawdeh je negirao izvještaje da je njegov sin djelovao motiviran napetostima na svetom mjestu u Jerusalemu. Kazao je da tinejdžer nije blizak nijednoj grupi.

Website Hala Akhbar povezan s jordanskom vojskom javio je da Jordan odbija dopustiti stražaru da napusti zemlju.

U današnjem izvještaju websitea navodi se da Jordan želi da ispita stražara, i ukoliko Izrael odbije to da dopusti, Jordan će poduzeti "diplomatske mjere".

Izvještaj websitea prvi je pokazatelj diplomatskog spora koji se pomalja između Jordana i Izraela nakon pucnjave u kompleksu izraelske ambasade u Ammanu.