Svijet
0

Izrael traži nedvosmislen odgovor sa sastanka u Ženevi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijest o postojanju drugog postrojenja za obogaćivanje urana u Iranu zahtijeva "nedvosmislen odgovor" velikih sila na sastanku s Teheranom 1. oktobra, izjavio je u subotu izraelski šef diplomatije Avigdor Lieberman.

"Otkriće drugog nuklearnog postrojenja u Iranu dokazuje bez i najmanje sumnje da se ova zemlja želi domoći atomskoga oružja, stoga očekujemo 1. oktobra nedvosmislen odgovor", kazao je na državnom radiju Avigdor Lieberman.

Iran i šest velikih sila, umiješanih u iranski nuklearni dosje, SAD, Rusija, Kina , Francuska, Velika Britanija plus Njemačka, sastaju se 1. oktobra u Ženevi.

Ovaj sastanak održava se nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila u petak da ju je Iran informirao da gradi drugo postrojenje za obogaćivanje urana, osim onog postojećeg u Natanzu.

Izrael već dugo vremena ocjenjuje da postoji rizik od nuklearnog Irana, smatra Islamsku Republiku Iran svojim najgorim neprijateljem jer je njen predsjednik u nekoliko navrata govorio o nestanku jevrejske države.

"Nismo iznenađeni posljednjim otkrićem jer već dugo vremena govorimo da Iran razvija svoje nuklearne aktivnosti u vojne svrhe", dodao je Lieberman.

"Ne treba gubiti vrijeme, treba raditi na rušenju tog ludog režima u Teheranu", zaključio je Lieberman.

Zapadne zemlje zatražile su u petak da Iran odobri inspektorima IAEA-e slobodan pristup sumnjivom postrojenju, koje se nalazi blizu grada Qoma, južno od Teherana, brižno skriven u jednom kampu elitne režimske vojske.