{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael traži da MZ nastavi pomagati Palestini

F
16.9.2011. u 14:30
0
7
Izrael traži da MZ nastavi pomagati Palestini
0
Izrael traži da MZ nastavi pomagati Palestini
Foto: AFP
Izrael apeluje na međunarodnu zajednicu da nastavi da pomaže Palestincima, dok američki poslanici prijete ukidanjem godišnjih davanja, ako Palestinska uprava (PU) nastavi da ostvaruje plan o postizanju državnosti u Ujedinjenim nacijama (UN).
Na internet stranici izraelske vlade se precizira da se PU već suočila s ekonomskim i fiskalnim nedaćama zbog smanjenja pomoći donatora.

- Izrael poziva na nastavak međunarodne podrške za budžet PU i projekata razvoja koji će doprinijeti rastu vibrantnog privatnog sektora koji će osigurati PU širu bazu za stvaranje unutrašnjeg prihoda, poručuje se u izraelskom izvještaju.

Usporavanje rasta ekonomije može se umnogome pripisati fiskalnoj krizi koja trenutno muči PU, a koja je nastala prvenstveno zbog smanjenja pomoći donatora i nesposobnosti da se dobiju zajmovi od banaka da finansiraju manjak, dodaje se u izvještaju pod naslovom "Mjere koje je preduzeo Izrael radi podrške razvoja palestinske ekonomije i socio ekonomske strukture".

Taj izvještaj će biti podnijet 18. septembra, u New Yorku, odboru koji čini 12 predstavnika EU-a i SAD-a i služi za pomoć Palestincima.

Članovi američkog Kongresa prethodno su upozorili da će razmotriti oko 500 miliona dolara ekonomske i sigurnosne pomoći koju SAD daje Palestincima svake godine, ako nastave da ostvaruju planove o nezavisnosti, čemu se protive i Izrael i SAD.

Ipak, neki poslanici su izrazili želju da saznaju više o tome šta Izrael misli o pomoći Palestincima, prije nego što donesu odluku da li da je nastave.

J Street američko-jevrejska organizacija koja brani pomoć SAD-a Palestincima, ocijenila je da se prema izvještaju izraelske vlade može zaključiti da je nastavak međunarodne pomoći ne samo u interesu PU, već i u interesu Izraela i sigurnosti te zemlje.

Ima, međutim, izraelskih ministara koji su sugerisali da se obustave fondovi Palestincima i da se anektiraju jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

U međuvremenu, američki i evropski zvaničnici pokušavaju da navedu Palestince i Izraelce da se vrate pregovaračkom stolu i izbjegnu nesporazume u UN-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: