"Izrael tajno pregovara s Hamasom"

F
FENA
20.11.2009. u 18:12
0
0
"Izrael tajno pregovara s Hamasom"
0
"Izrael tajno pregovara s Hamasom" Foto: Reuters
Palestinski predsjednik i vođa umjerenijeg Fataha Mahmud Abbas rekao je da Izrael trenutno tajno pregovara s rivalskim, islamističkim Hamasom, prenio je u četvrtak navečer kanal 10 izraelske televizije.
Pozivajući se na intervju za BBC na arapskom jeziku, kanal 10 je izvjestio da je u fokusu pregovora između Izraela i Hamasa palestinska država s privremenim granicama.

Abbas je ponovio kritike na račun Izraela, istakavši da ta zemlja nije istinski zainteresovana za mir i da "Washington ne vrši dovoljan pritisak" na nju da se "postigne napredak u mirovnom procesu". Predsjednik Palestinske uprave je ponovo rekao i da se neće kandidovati na narednim palestinskim izborima, zakazanim za januar 2010. On, međutim, nije isključio mogućnost odlaganja izbora za godinu dana.

Hamas je porekao Abbasovu izjavu, naglasivši da nema tajnih pregovora s Izraelom.

- Stvari o kojima Abu Mazen (Abbas) govori se nikada nisu desile, rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum, prenosi palestinski website.

Barhum je optužio palestinskog predsjednika da svoj lični politički neuspjeh podmeće Hamasu.

- Mi ne pregovaramo s neprijateljem, prenio je izraelski tv kanal njegovu izjavu.

Izrael je prije nepunih godinu dana počeo tronedjeljnu ofanzivu na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u namjeri da zaustavi pojačanu raketnu vatru iz tog područja na svoju južnu teritoriju. Od tada su raketni napadi i izraelska odmazda bili sporadični, ali Izrael prijeti da neće oklevati da zaštiti svoje građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: