{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Izrael se nalazi na rubu strateškog neuspjeha'

F
FENA
6.1.2009. u 12:01
0
9
'Izrael se nalazi na rubu strateškog neuspjeha'
0
'Izrael se nalazi na rubu strateškog neuspjeha'
Foto: Reuters
Potresne fotografije žrtava izraelske ofanzive u Gazi i danas su na naslovnim stranama vodećih londonskih dnevnika - vojne operacije i diplomatski napori da se one okončaju predmet su brojnih izvještaja, analiza i komentara.
Guardian piše da izraelski obavještajni i vojni oficiri, ohrabreni početnim uspjesima, zahtijevaju da se vojne operacije u Gazi nastave sve dok se ne sruši Hamas, koji je, po njima, značajno oslabljen i sve više izoliran, kako na međunarodnom planu tako i među Palestincima.

Ipak, dodaje Guardian, izraelski zvaničnici, strahujući da će izgubiti međunarodnu podršku, za sada ostaju pri objašnjenju da je ofanziva pokrenuta kako bi se zaustavili raketni napadi, a ne radi promjene režima u Gazi.

Financial Times smatra da se Izrael, upućivanjem kopnenih trupa u pojas Gaze, našao na rubu strateškog neuspjeha.

Kada se ovo krvoproliće završi, Palestinci će, navodi list, i dalje biti izraelski susjedi, nasilje će još više radikalizirati Palestince, a eventualna palestinska zamjena za Hamas, koja bi na vlast došla u izraelskim tenkovima, osuđena je na neuspjeh.

Izraelci kažu da nisu imali izbora, ali to nije tačno - trebalo je da popuste blokadu Gaze u zamjenu za produženje primirja. To je i dalje najbolja opcija, kako iz humanitarnih tako i iz strateških razloga, zaključuje FT.

Times ocjenjuje da je šutnja Baracka Obame povodom krize u Gazi - zapanjujuća.

Ako Evropa želi da telefonira Americi povodom zbivanja u Gazi, koga će pozvati, pita se Times i dodaje - Georgea Busha neće, pošto su mu do selidbe iz Bijele kuće ostale samo dvije sedmice, a neće ni Baracka Obamu, koji, otkako je počela izraelska vojna operacija, uporno šuti.

Na osnovu Obamine predsjedničke kampanje moglo bi se zaključiti da je skloniji diplomatiji nego sukobima - ali sklonost, smatra Times, ne može da bude zamjena za politiku.

Izraelske akcije natjerat će ga da učini ono što se toliko trudi da izbjegne - da kaže kako, i da li uopće, namjerava da pomogne da se iz ćorsokaka izađe. Ipak, zaključuje Times, u zraku ostaje pitanje bez odgovora - da je tokom prošle godine Obama stavio do znanja da će se aktivno angažirati na rješavanju palestinskog problema, da li bi to Izraelu dalo razloga da odustane od ofanzive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: