Napredak
0

Izrael pristao da proširi palestinske ovlasti na Zapadnoj obali

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je pristao da proširi ovlasti Palestinskih vlasti u Oblasti C Zapadne obale, koja je pod punom vojnom i civilnom izraelskom kontrolom, izjavio je u četvrtak portparol palestinske vlade Yousef al-Mahmoud.

Kazao je da se premijer Rami Al-Hamdallah sastao u srijedu navečer s izraelskim ministrom finansija Moshe Kahlonom u njegovom uredu u Ramallahu i da su raspravljali o političkim i pitanjima iz svakodnevnog života.

Hamdallah je poručio Kahlonu na sastanku, koji je održan u prisustvu ministra za civilna pitanja Husseina Al-Sheikha, da je pozicija palestinskog čelništva da je političko rješenje prioritet jer predstavlja suštinu svakog političkog procesa i da nema nikakvog ekonomskog rješenja na koje pozivaju neki Izraelci.

Tokom sastanka dogovoreno je da granični prijelaz s Jordanom Al-Karama/Kralj Hussein/Allenby bude otvoren na neodređeno vrijeme za palestinske putnike s izuzetkom petka i subote od 20. juna do oktobra. Prijelaz će tada biti otvoren neprekidno tokom 2018. godine.

Također je dogovoreno da se aktivira zajednička ekonomska komisija , kao i da se revidiraju Pariški ekonomski protokoli potpisani između Izraela i Palestinskih vlasti u 1994. godini.

Dvojica zvaničnika usaglasila su se i oko širenja ovlasti Palestinskih vlasti na teritoriji Zapadne obale koju kontrolira Izrael i koja se naziva kao Regija C, posebno u vezi s gradnjom i planiranjem i ukidanjem rušenja palestinskih kuća i infrastrukture pod opravdanjem da su izgrađeni bez dozvole, kazao je al-Mahmoud.

Dogovoreno je da je izgradi industrijska zona u Tarqumiyi u guvernatu Hebron, koja uključuje bescarinsku zonu i pumpe s gorivom i gasom.

Na sastanku je također raspravljano i o izraelskim obavezama na osnovu potpisanih sporazuma, saopćio je vladin portparol, prenosi Palestinska novinska agencija WAFA.