Bliskoistočna pitanja
181

Izrael pozvao Ameriku da bude spremna napasti Iran, čak i ako bude postignut nuklearni sporazum

B. R.
Benny Gantz, ministar odbrane Izraela (Foto: EPA-EFE)
Benny Gantz, ministar odbrane Izraela (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Izraela Benny Gantz poručio je američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu da Sjedinjene Američke Države trebaju imati kao opciju i napad na Iran, čak i ako s ovom državom bude postignut sporazum o nuklearnom oružju.

Susret dvojice visokih zvaničnika desio se jučer, 26. augusta, u Washingtonu. Gantz je izjavio da će njegova zemlja zadržati, kako je izjavio, pravo na operativnu slobodu, i ako se postigne sporazum. Izvor lista Jerusalem Post iz Ministarstva odbrane Izraela je kazao da su Amerikanci pozitivno reagirali na Gantzovu konstataciju.

Prema ovom izvoru, Gantz i Sullivan su razgovarali o potrebi nastavka izraelsko-američkih aktivnosti protiv Irana, kao dijela globalnog napora da se Iran onemogući u razvoju nuklearnog oružja.

"Ovaj sporazum nije mirovni sporazum", naveo je spomenuti izvor.

Međutim, Gantzovi savjetnici smatraju da je bila pogrešna odluka bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se njegova zemlja povuče iz sporazuma s Iranom, a koji je potpisan 2015. Ministar odbrane Izraela je poručio Sullivanu da se protivi novom, predloženom sporazumu te da između Izraela i SAD-a postoje nesuglasice po ovom pitanju. No, ocijenio je da između ove dvije države postoji snažan savez i da je legitimno da nesuglasice postoje.

Gantz je naglasio da je predloženi sporazum daleko od toga da je u korist nacionalne sigurnosti njegove zemlje. Kako piše Jerusalem Post, Izrael je posebno zabrinut zbog dva pitanja.

Jedno je pitanje klauzule koja se odnosi na to kada će Irancima biti dozvoljeno da aktiviraju centrifuge u nuklearnim postrojenjima, a drugo pitanje jesu stotine milijardi dolara koje bi Iran mogao dobiti nakon povlačenja sankcija. U Izraelu strahuju da bi Teheran taj novac mogao iskoristiti za finansiranje terorista.

Ono što je zanimljivo, kako kazuje spomenuti izvor, jeste što pojedine zemlje na Bliskom istoku traže od Izraela da iskoristi utjecaj na SAD po pitanju ovog sporazuma.