Svijet
12

Izrael pozdravio, a Hamas odbacio prijedlog o primirju u Gazi

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je danas pozdravio egipatski prijedlog o primirju sa Palestincima, ali ga je islamistički pokret Hamas odbacio, s napomenom da Kairo nije konsultovao ovu grupu.

Hamasovo oružano krilo saopštilo je da će “pojačati intenzitet“ raketnih napada na Izrael iz Pojasa Gaze, koja je u prethodnih sedam dana bila izložena izrealskim vazdušnim udarima.

Raketna vatra utihnula je sa palestinske teritorije uoči planiranog prekida vatre u 08.00 sati po srednjoevropskom vremenu, ali su četiri civila povrijeđena od tri rakete koja su lansirane iz Egipta i pale na južno izraelsko odmaralište Elijat.

Izraelski bezbjednosni zvaničnici vjeruju da su projektile ispalili islamistički militanti sa Sinaja kako bi omeli napore Egipta da Izrael i Palestinci iz Pojasa Gaze sklope primirje.

Izrael je noćas bombardovao 25 lokacija u Gazi, a palestinski zvaničnici saopštili su da su poginuli jedan 63-godišnji muškarac i 52-godišnja žena. Ukupan broj žrtava u ovoj enklavi porastao je na preko 182, a većina su civili.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu održao je sastanak svog bezbjednosnog kabineta u vojnom štabu u Tel Avivu radi glasanja o prekidu vatre.

Amos Gilad, visoki izraelski bezbjednosni zvaničnik i izaslanik u Kairu, rekao je da je prijedlog pozitivan i da je Hamas oslabljen kampanjom vazdušnih napada i bombardovanja Gaze sa mora.

Hamasov portparol u Gazi Sami Abu Zuhri rekao je da ova islamistička grupa nije primila zvaničan prijedlog o prekidu vatre i ponovio da zahtjevi ove organizacije moraju biti ispunjeni prije nego što ona položi oružje.