Svijet
0

Izrael: Požar guta Haifu, evakuisane desetine hiljada ljudi

Klix.ba
(Foto: AFP)
Desetine hiljada ljudi je evakuisano iz njihovih domova zbog velikih požara koji se šire izraelskim gradom Haifom, javlja BBC.

Širenju požara u naseljenim područjima na sjeveru Haife doprinose vrući suhi vjetrovi. U ovom dijelu grada živi oko 300.000 ljudi.

Vatra prijeti kućama u blizini Jerusalema, kao i na Zapadnoj obali. Izraelski ministar je izjavio da je polovina požara izazvana namjerno, no, policija još uvijek nije potvrdila te informacije.

Stotine vojnih rezervista su na terenu te pomažu u trodnevnoj borbi protiv požara. Dosad nije bilo smrtnih slučajeva, kao ni ozbiljno povrijeđenih stanovnika, a pomoć je zatražilo 35 osoba zbog udisanja dima.

Škole, vrtići i fakulteti u Haifi su zatvoreni, a starije osobe evakuisane iz njihovih domova. Stanovnici su u kolica iz prodavnica stavili osnovne stvari i napustili domove.

Gradonačelnik Haife Yonah Yahav je rekao za Channel 2 TV da je jedan požar izbio nakon što je neko bacio cigaretu na područje puno ulja i zapaljivih tekućina u industrijskoj zoni.

Na autoputu 443, koji povezuje Jerusalem i Tel Aviv te prolazi kroz Zapadnu obalu, zatvoren je za saobraćaj nakon što je požar stigao do grada Modi'ina.

Vatrena stihija je zahvatila automobile i kuće, a 300 učenika je evakuisano iz škole u Talmona na Zapadnoj obali.

Zemlje među kojima su Kipar, Rusija, Itlaija, Hrvatska i Grčka su poslale opremu i avione kako bi pomogle u gašenju požara.

Četiri Palestinca su uhapšena zbog sumnje da su nenamjerno uzrokovali požar.