Sukobi
3

Izrael poslao još trupa na Zapadnu obalu nakon ubistva tročlane porodice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je poslao još trupa na Zapadnu obalu u subotu, dan nakon što je Palestinac ubio nožem tročlanu izraelsku porodicu u njenom domu i razbuktanih izraelsko-palestinskih sukoba zbog rastućih napetosti oko svetog mjesta u Jerusalemu.

Dvadesetogodišnji palestinski napadač napisao je prije napada na svom Facebook postu kako planira da osveti ono što naziva "izraelsko skrnavljenje" spornog svetog mjesta u Jerusalemu.

Sporenja oko hrama, podjednako svetog za muslimane i Jevreje, izazivale su i posljednje velike konfrontacije Izraelaca i Palestinaca u prošlosti. Sporenja su također u središtu novog vala nasilja koje je počelo prošle sedmice kada je naoružani Arap otvorio vatru iz hrama, ubivši dva izraelska policajca.

U reakciji na to, Izrael je uveo detektore metala na kapijama ograđenog hrama na površini od 15 hektara, tvrdeći kako su oni potrebni kao sigurnosna mjera za sprečavanje novih napada.

Muslimani tvrde da Izrael nastoji da proširi kontrolu nad tom lokacijom pod krinkom pojačane sigurnosti - što Izrael negira - i pokrenuli su masovne proteste.

U petak je nasilje proključalo kada se nekoliko hiljada Palestinaca sukobilo s izraelskim snagama sigurnosti na Zapadnoj obali i u Jerusalemu nakon džume, vrhunca muslimanske vjerske sedmice. Trojica Palestinaca su ubijena i nekoliko desetaka ostalih su ranjeni bojevom municijom u nekim od najtežih uličnih sukoba u protekle dvije godine.

U petak navečer je Palestinac, identifikovan kao Omar al-Abed, preskočio ogradu izraelskog naselja Halamish na Zapadnoj obali i ušao je u dom, iznenadivši poridicu tokom večere za Sabat.

Izraelska vojska saopćila je da je napadač ubio čovjeka i njegovo dvoje odrasle djece, dok je supruga ranjena. Susjed je čuo vrisku, potrčao je u dom i otvorio vatru, ranivši al-Abeda koji je preebačen u izraelsku bolnicu, saopćio je čelnik izraelske spasilačke službe.

Na fotografiji koju je objavila vojska vidi se kuhinjski pod preplavljen krvlju.

Izraelski vojnici u subotu ujutru su pretražili dom napadača u selu Kobar na Zapadnoj obali i uhapsili su jednog od njegove braće, saopćila je vojska.