Svijet
0

Izrael: Popušta blokada pojasa Gaze

FENA
Izrael je ublažio blokadu pojasa Gaze, dozvolivši transport građevinskog materijala za privatni sektor, prvi put otkako je Hamas sredinom 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom.

Kamioni s tonama materijala za obnovu deset privatnih palestinskih fabrika puštaju se u pojas od utorka ove sedmice, prenose u petak agencije.

U posljednje četiri godine samo su se ograničene količine građevinskog materijala transportovale i to samo za međunarodne projekte.

Portparol UN Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA) Sami Mšasa, pozdravio je ovaj potez ali je rekao da je ono što se sada čini isuviše malo i da je vlasnicima fabrika u pojasu potrebno više od materijala da bi obnovili rad. On je precizirao da su potrebni rezervni dijelovi.

Direktor izraelske nevladine organizacije koja se zalaže za prava Palastinaca, Sari Baši, pozvao je izraelsku vladu da ukine sva ograničenja na uvoz građevinskog materijala u pojas Gaze.

Međutim, portparol izraelske vojske za vladine aktivnosti na teritorijama Gaj Inbar tvrdi da su ograničenja na snazi iz sigurnosnih razloga s ciljem da takav materijal ne dođe u ruke Hamasa.

Izrael se brine da bi islamistički Hamas mogao da iskoristi za uvoz oružja i za napad na izraelsku teritoriju.

Izrael uz SAD i EU smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Izraelska blokada pojasa Gaze donekle je ublažena nakon što je devet Turaka, propalestinskih aktivista, ubijeno prošle godine prilikom upada izraelskih komandosa na brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze.