Svijet
0

Izrael opet sprečava ulazak brodova u Gazu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska mornarica kontaktirala je u petak kapetane dva broda sa propalestinskim aktivistima koji plove ka pojasu Gaze, upozorivši ih da promjene kurs, saopćili su u petak palestinski aktivisti u pojasu Gaze.

Izraelska strana je precizirala da kanadski i irski brod sa 27 putnika ulaze u zatvorenu vojnu zonu i da ih nadgleda.

Izraelska mornarica je ranije presretala takve brodove koji su pokušavali da probiju blokadu pojas Gaze, javlja Tanjug.

Međutim, putnici ova dva broda, koja su u srijedu isplovila iz Turske, žele ostvariti svoju namjeru.

Izrael tvrdi da je pomorska blokada pojasa Gaze, kojom vlada islamistički Hamas, neophodna kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja za palestinske ekstremiste. Kritičari, međutim, upozoravaju da se radi o kolektivnom kažnjavanju palestinskog naroda.

Krajem maja 2010. godine izraelski mornarički komandosi upali su na brodove koji su nosili pomoć pojasu Gaze, ubivši devet turskih aktivista. Taj krvavi incident izazvao je nezapamćenu krizu u odnosima Turske i Izrela, nekadašnjih saveznika.

U julu je druga flotila pokušala da doplovi do Gaze, ali je zaustavljena i presretnuta prije nego što je u tome uspjela, a neki brodovi su oštećeni prije isplovljavanja.

Obraćujući se danas putnicima dva nova broda za Gazu poslije redovnih molitvi petkom, jedan od vođa Hamasa Ismail Hanije je poručio: "Vaša poruka je primljena, uspjeli ili ne. Opsada je nepravedna i mora se okončati", zaključio je on.