|

Izrael planira cijepanje palestinske teritorije

Izrael planira cijepanje palestinske teritorije
9
A
Anadolija
15.12.2012. u 18:12
31
komentara
9

dijeljenja
Izrael planira cijepanje palestinske teritorije Foto: Anadolija
Gradnjom novog jevrejskog naselja u Istočnom Jerusalemu teritorija Palestine fizički će biti podijeljena na dva dijela, budući da će naselje E-1 fizički odvojiti Jerusalem od Zapadne obale.
Maaleh Adumim, kako je nazvano novo jevrejsko naselje u Istočnom Jerusalemu, u prijevodu ima značenje Crvene planine, koja se spominje i u Tevratu (Tora). Jevreji, u skladu sa odredbama u svetoj knjizi smatraju da imaju puno pravo na gradnju u toj oblasti budući da se ona nalazi u okvirima "obećane zemlje".

Izrael najvećim problemom smatra granicame utvrđene 1967. godine, kojia je kao glavni grad Palestine određen Istočni Jerusalem.

Nakon što je Palestina dobila status države nečlanice posmatrača u Ujedinjenim narodima, Izrael je donio odluku o gradnji novog naselja, sa čak tri hiljade stambenih jedinica, a cilj je podjela palestinske teritorije,

Ukoliko dođe do provedbe ovog projekta, potpuna jevrejizacija Jerusalema bit će neizbježna, smatraju analitičari, budući da je Izrael u posljednjih 30 godina, u Istočni Jerusalem naselio 505 hiljada Jevreja.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...