Netanyahu: Izrael će graditi u Jerusalemu uprkos kritikama

F
FENA
19.12.2012. u 18:21
0
5
Netanyahu: Izrael će graditi u Jerusalemu uprkos kritikama
0
Netanyahu: Izrael će graditi u Jerusalemu uprkos kritikama Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da će njegova vlada odobriti izgradnju jevrejskih naselja oko Jerusalema uprkos kritikama Zapada.
Izraelski mediji javljaju da je Izrael u srijedu odobrio izgradnju dodatnih 3.400 kuća u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine i pripojio je dio prestolnice. Taj potez nikada nije međunarodno priznat, podsjetio je Reuters.

Palestinci žele da to područje bude prijestolnica države koju žele uspostaviti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, teritoriji koje je Izrael također okupirao.

"Gradit ćemo u Jerusalemu za sve njegove stanovnike, to je ono što su sve ranije vlade radile i to je ono što će i moja vlada uraditi", rekao je izraelski premijer tokom sastanka sa stranim ambasadorima.

"Jerusalem je bio prijestolnica za jevrejski narod više od 3.000 godine. Zamislite da ograničite gradnju u vlastitim prijestolnicama. To nema smisla", rekao je Netanyahu.

Posljednje odobrenje za izgradnju naselja doneseno je nakon što su Ujedinjene nacija de facto priznale palestinsku državu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: