Svijet
0

Izrael najavio oslobađanje 250 palestinskih zatvorenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael će osloboditi 250 palestinskih zatvorenika u ovoj sedmici - skoro sve iz pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, izjavio je u ponedjeljak portparol izraelskog premijera.

Oslobađanje zatvorenika, s ciljem jačanja Abbasa u borbi protiv islamskih ekstremista iz Hamasa, desit će se u petak, izjavio je portparol premijera Ehuda Olmerta. Kazao je da će 85 posto zatvorenika biti iz Abbasove frakcije Fatah, dok su preostali iz manjih palestinskih stranaka. Nijedan neće biti iz Hamasa, kazao je.

Portparol Jacob Galanti objavio je to nakon dvosatnog sastanka između izraelskih i palestinskih lidera u Olmertovoj zvaničnoj rezidenciji u Jerusalemu, javio je AP.

Kazao je da su zatvorenici bili umiješani u nasilje protiv Izrarela, ali da nijedan "nije imao okrvavljene ruke", u izraelskoj aluziji na direktnu umiješanost u smrtonosne napade.

Kazao je da će se oslobađanje desiti na nekoliko mjesta širom Zapadne obale i da će imena zatvorenika biti objavljena u utorak.

Zatvorenici će potpisati dokument kojim se odriču nasilja ili će se suočiti čak i s oštrijim kaznama u budućnosti, kazao je Galanti.

Olmert i Abbas također su se složili da se ponovo sastanu za dvije sedmice, vjerovatno u gradu Jerichu na Zapadnoj obali. To bi bio prvi sastanak dvojice ljudi na palestinskoj teritoriji. Ranija obećanja dvojice lidera da će se sastati na Zapadnoj obali, ipak, nisu bila ispunjena.

"Pozdravljamo oslobađanje palestinskih zatvorenika", izjavio je vodeći palestinski pregovarač Saeb Erekat.

On je izjavio da su današnji razgovori bili pozitivni, te da je Abbas istaknuo potrebu da se razgovori prošire na formiranje nezavisne palestinske države.

"Predsjednik je naglasio da je trenutno najbitnije pitranje rješenje po principu dvije države", kazao je Erakat.