Vicepremijer Yaalon
0

"Izrael je sposoban da udari na Iran"

FENA
Moshe Yaalon
Moshe Yaalon
Izraelski vicepremijer Moshe Yaalon izjavio je u ponedjeljak da je Izrael tehnološki sposoban da izvede vojni udar na Iran, objasnivši da je jevrejska država, zapravo, već u vojnom sukobu s Teheranom.

On je rekao da iskustvo Izraela u izvođenju vazdušnih napada na ekstremiste duž izraelskih granica može lako da se proširi na daleke borbene letove do Irana.

"Nema sumnje da su tehnološke sposobnosti, koje su poboljšane posljednjih godina, poboljšale domet i sposobnost za obnovu goriva u vazduhu, dovele do velikog poboljšanja tačnosti tehnike i obavještavanja", rekao je Yaalon.

"Ta sposobnost može da se koristi u ratu protiv terora u Gazi, za rat protiv raketa iz Libana, za rat protiv konvencionalne sirijske armije i takođe za rat protiv periferne države kao što je Iran", dodao je Yaalon, bivši načelnik izraelskog Generalštaba.

Izrael, za koji se vjeruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, bombardovala je irački nuklearni reaktor u izgradnji 1981. godine i izvela sličan udar na cilj u Siriji 2007., podsjetio je Reuters.

Izraelski zvaničnici rijetko koriste riječ "rat" u zvaničnim saopćenjima o iranskom nuklearnom programu, za koji tvrde da ima za cilj proizvodnju atomske bombe.

Teheran to poriče, tvrdeći da će nuklearni program služiti za proizvodnju energije.

Izraelski lideri nisu isključivali mogućnost vojne akcije protiv Irana, dok podržavaju napore Vijeća sigurnosti UN-a da uvedu nove sankcije Islamskoj Republici.

Oni smatraju Iran najvećom prijetnjom za svoju egzistenciju jer je iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad pozvao "na brisanje jevrejske države s mape svijeta, a holokaust u Drugom svjetskom ratu nazvao mitom".

Nezavisni analitičari smatraju, za razliku od Yaalona, da su potencijalne mete u Iranu isuviše udaljene od Izraela, raštrkane po čitavoj zemlji i ispod površine zemlje, a uz to dobro branjene, da bi izraelski avioni sami mogli da izvedu uspješan udar.

U govoru u Fischer institutu za strateške studije zraka i svemira, Yaalon je govorio o vojnom udaru koji može da "obezglavi ili osljepi neprijatelja", gađanjem rukovodstva i sistema za blagovremeno upozoravanje i odbranu.

"Što se mene tiče, napad ostaje najbolja forma odbrane", rekao je on, naglasivši da Izrael vidi sebe u de facto ratu s Iranom zbog podrške te zemlje libanskom Hezbollahu i palestinskom Hamasu.

"Nema sumnje da smo mi, gledajući ukupnu situaciju, već u vojnom sukobu s Iranom. Iran je glavni pokretač onih koji nas napadaju", rekao je Yaalon.