Recep Tayyip Erdogan
0

"Izrael je glavna prijetnja miru na Bliskom istoku"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izrael je trenutno "glavna prijetnja miru" na Bliskom istoku, ocijenio je u srijedu turski premijer Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Parizu, u jeku napetih izraelsko-turskih odnosa.

"Izrael je glavna prijetnja regionalnom miru", izjavio je Erdogan novinarima prije radnog ručka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, prenio je AFP.

"Ako neka zemlja koristi nesrazmjernu silu u Palestini, u Gazi, koristi fosforne bombe, nećemo onda reći 'bravo'. Pitat ćemo je kako može to raditi", kazao je on.

"Bio je jedan napad u kojem je ubijeno 1.500 ljudi u Gazi krajem 2008. i početkom 2009. godine, a razlozi koji su za to navedeni su laži", dodao je on.

"Goldstone je Židov i njegov odnos je jasan", kazao je on aludirajući na izvještaj koji su Ujedinjene nacije tražile od južnoafričkog suca Richarda Goldstonea, u kojem je optužio Izrael, ali i palestinske grupe, za ratne zločine počinjene tokom operacije izraelske vojske Čvrsto olovo u Gazi.

"Ovakav stav nemamo zato što smo muslimani. Naš stav je humanitaran", kazao je Erdogan, premijer iz islamsko-konzervativne Stranka pravde i razvoja (AKP).