Nova predviđanja
94

Izrael: Iran može da napravi nuklearnu bombu u roku od par sedmica

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Napetosti izazvane zastojem pregovora između Irana i SAD-a o nuklearnom programu eskalirale su nakon izjave izraelskog ministara odbrane Bennya Gantza da će u roku od nekoliko sedmica Iran imati dovoljno obogaćenog urana da napravi tri nuklearne bojeve glave.

U svom izlaganju Ganz je takođe predstavio mapu koja prikazuje vojna postrojenja u Siriji koja navodno pripadaju Iranu i Hezbolahu, dodao je da su pomenuta postrojenja velika sigurnosna prijetnja za Izrael.

U isto vrijeme iz Irana je saopćeno da su razvili "nevidljivi" dron koji je sposoban dejstvovati po svim većim izraelskim gradovima.

Oglasio se i šef UN-ovog nuklearnog inspektorata, Rafael Grossi, rekavši da će biti izuzetno teško imati pravi uvid u stanje na terenu nakon što je Iran na ključnim lokacijama zabranio pristup UN-ovim inspektorima.

Podsjećamo kako pregovori o iranskom nuklearnom programu traju od juna prošle godine, te da u zadnje vrijeme nije ostvaren značajan napredak. Od počeka pregovora obje strane iznova iznose nove zahtjeve što otežava mogućnost konačnog dogovora.

Facebook