24 sata poslije
608

Izrael i dalje ne kontrolira teritoriju, a mrtvi se broje u stotinama: Dugi rat sa Hamasom je na pomolu

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nekoliko sati nakon što je Hamas ušao na teritorij Izraela, očigledno je kako je rukovodstvo države bilo i više nego zbunjeno. Netanyahu se nije oglašavao satima, a pripadnici Hamasa su slavili poduhvat kakav nije zabilježen u Izraelu decenijama unazad.
Dan kasnije, borbe na području Izraela, ali i u Gazi i dalje traju, a sudeći prema reakcijama zvaničnika i sa jedne i druge strane, čini se kako Bliski istok i u narednim mjesecima očekuje izuzetno turbulentan period.

"Napali su desetine izraelskih zajednica i bazu IDF-a. Hladnokrvno su ubili izraelske civile u njihovim domovima, a zatim nastavili da uvlače u Gazu izraelske civile i vojno osoblje. Govorim o ženama, djeci, starcima, invalidima", rekao je potpukovnik izraelske vojske Jonathan Conricus.

S druge strane, zvaničnici Hamasa, ali i drugih militantnih organizacija iz Palestine, ali i drugih okolnih zemalja saopćili su kako ne namjeravaju odustati od borbi.

"Odlučili smo da uz Božju pomoć stanemo na kraj ovim izraelskim zločinima kako bi neprijatelj shvatio da je vrijeme pustošenja bez pozivanja na odgovornost prošlo", rekao je vojni komandant Hamasa Mohammed Deif.

24 sata poslije

Ono što je poznato 24 sata nakon napada jeste da se izraelska vojska još uvijek bavi neutralizacijom pripadnika Hamasa u osam područja na jugu države.

"Izraelske odbrambene snage povratile su kontrolu nad 22 lokacije na jugu. Međutim, i dalje se bavimo Hmasom na osam lokacija. Izraelske vlasti također polako počinju evakuirati stanovnike gradova koji okružuju područje Gaze. Još uvijek smo u ratu i dovršavamo napore da preuzmemo punu kontrolu nad teritorijom", rekao je glasnogovornik IDF-a.

Da je situacija znatno ozbiljnija nego ranije dokaz su i riječi Benjamina Netanyahua koji je rekao kako Izraelu predstoji dug rat sa Hamasom.

"Uništit ćemo ih i nasilno osvetiti ovaj mračni dan koji su prouzrokovali Državi Izrael i njenim građanima. Sva mjesta gdje je Hamas raspoređen, skriven i djeluje, pretvorit ćemo u ruševine. Poručujem stanovnicima Gaze - idite sada jer ćemo svuda djelovati silom", poručio je Netanyahu.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) izvijestile su o nizu aktivnosti koje je vojska provela u protekloj noći. Kako je naglašeno, osim napada koji su izvedeni na području Gaze, Izrael je djelovao i na području Libana odakle su, prema području Izraela, poletjele rakete Hezbollaha.

"Kao odgovor na napad Hezbollaha, artiljerija IDF-a je gađala mete na tom području. Uništena je i infrastruktura Hezbollaha u pograničnom području. Nastavit ćemo sa aktivnostima u svim dijelovima kako bismo pružili sigurnost svim građanima", poručili su iz IDF-a.

Mrtvi se broje u stotinama

Dok je potpuno jasno kako će sukobi između Hamasa i Izraela i u narednim danima biti intenzivini, i jedna i druga strana do sada je prijavilo brojne gubitke, prvenstveno civila koji su stradali u napadima.

"Najmanje 300 Izraelaca je do sada ubijeno, a na desetine kidnapovano i odvedeno u Gazu. Blizu 2.000 osoba se nalazi na liječenju u bolnicama, a 19 ih se nalazi u kritičnom stanju", saopćile su izraelske službe.

Također, Ambasada Izraela u SAD-u objavila je podatke u kojima se pojašnjava kako su pripadnici Hamasa kidnapovali 100 civila i vojnika.

S druge strane, palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je u Gazi ubijeno najmanje 300 osoba u zračnim napadima koje izvodi izraelska avijacija.

"U zračnim napadima ubijeno je najmanje 20 djece. Povrijeđeno je još 1.788 osoba", pojasnili su. Za sada, nije poznato u kojem će se sve pravcu vojna operacija Izraela na području Gaze odvijati. Avijacija djeluje već 24 sata, a komandanti nisu isključili ni druge oblike napada koji bi mogli nanijeti štetu Hamasu, ali i brojnim civilnim objektima.

Ono što mnoge zabrinjava jeste i mogućnost širenja sukoba na susjedne države. Pripadnici Hezbollaha već su djelovali u pravcu Izraela, a organizacija je pozvala sve muslimanske vojne organizacije da podrže borbu Hamasa i drugih palestinskih organizacija protiv Izraela.

Također, ono što najviše brine izraelske zvaničnike jeste i to da bi Palestinci iz drugih krajeva, prvenstveno Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, mogli slijediti uputstva Hamasa i započeti oružanu pobunu koja bi sigurno dodatno destabilizovala područje Izraela.