Shimon Peres
0

"Izrael će razmotriti francusko-egipatski plan"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski predsjednik Shimon Peres obećao je u srijedu da će jevrejska država razmotriti francusko-egipatski mirovni plan o modalitetima pregovora za primirje u pojasu Gaze, koja je od 27. decembra izložena jakoj izraelskoj ofanzivi.

"Dosta cijenimo egipatski stav. Razmotrit ćemo ono što Egipat predlaže", rekao je Peres na britanskom kanalu Sky News iz Jerusalema.

"Imamo sada opću ideju. Moramo pogledati pojedinosti jer, nažalost, to zavisi kako će sve to biti organizirano. Ali ono što je na papiru nije dovoljno da promijeni situaciju", dodao je on.

"Ne želimo da rat potraje. Nemamo nikakvih teritorijalnih ambicija. Želimo završiti s ovim, završiti ne samo s aktuelnom situacijom već i s terorom", rekao je Peres.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozvao je u utorak navečer Izraelce i Palestince na hitan sastanak radi pregovora o sporazumima i garancijama u pojasu Gaze, na inicijativu francuskog kolege Nicolasa Sarkozyja.

Garancije moraju uključiti "sigurnost granica", što zahtijeva Izrael, "otvaranje graničnih prijelaza i ukidanje opsade pojasa Gaze, što traže Palestinci.

Mubarak je također predložio "hitan prekid vatre" koji bi omogućio dopremanje humanitarne pomoći u pojas Gaze.