Svijet
0

Izrael će graditi još 700 stanova na Zapadnoj obali

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izrael planira izgraditi gotovo 700 novih stanova za Židove na području Zapadne obale koje smatra sastavnim dijelom Jerusalema, isključenog iz moratorija na izgradnju u židovskim naseljima.

Palestinci smatraju židovske kvartove u istočnom Jerusalemu također naseljima i upozoravaju da takva gradnja minira mirovni proces, koji je ionako u zastoju već godinu dana.

Sjedinjene Američke Države su izrazile neslaganje s ranijim planovima Izraela o izgradnji u istočnom, mahom arapskom Jerusalemu, i oko njega, podsjeća agencija Reuters.

Izrael polaže pravo na cijeli Jerusalem, čiji je istočni dio osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao. Palestinci, međutim, namjeravaju u tom dijelu Jerusalema proglase glavni grad svoje buduće države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije uključio istočni Jerusalem u privremeno zamrzavanje izgradnje, naglasivši da se takva mjera odnosi samo na Zapadnu obalu.

Na temelju najnovijeg plana koji je objavio glasnogovornik vlade Mark Regev, gradit će se 198 stanova u Pisgat Zeevu , 377 u Neve Jakovu i 117 u Har Homi. To je dio šireg plana da se izgradi nekoliko hiljada novih stanova u cijelom Izraelu.

Palestinci plan nisu odmah komentirali, ali su ranije rekli da se neće vratiti pregovaračkom stolu ako ne bude potpune obustave izgradnje u židovskim naseljima, uključujući i istočni Jerusalem.

Izrael i SAD pozvali su palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da se vrati pregovorima bez preduvjeta.