Uskoro objavljuju detalje
49

Izrael blizu formiranja ratne vlade, Gantz se pridružuje Netanyahuu

V. K.
Benjamin Netanyahu i Benny Gantz (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu i Benny Gantz (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su ponovno eskalirali sukobi između Hamasa i Izraela, aktuelni premijer Benjamin Netanyahu nekoliko puta je apelovao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili članovi sadašnje vlade, ali i predstavnici opozicije.

Kako prenose izraelski mediji, lider Nacionalnog jedinstva Benny Gantz održao je sastanak sa premijerom te su dogovorili formiranje ratne vlade.

"Sastanak je trajao pola sata nakon čega su predstavnici Likuda i Nacionalnog jedinstva ostali kako bi usaglasili detalje", piše Jerusalem Post.

Prema informacijama iz stranaka, detalji sporazuma trebali bi biti saopćeni u srijedu navečer.

"Gantz, bivši ministar odbrane i načelnik IDF-a, tražio je da se stvori mali ratni kabinet s malim brojem ministara koji bi bili ovlašteni da donose odluke o vođenju rata", navodi The Times of Israel.

Za sada nije poznato da li će u radu ratne vlade učestvovati i preostali članovi opozicije, uključujući i lidera najveće opozicione partije Yaira Lapida.

Iako je Netanyahu pozvao na formiranje ratne vlade, pojedini članovi aktuelne vlade bili su protiv ovog poteza. Tu se najviše isticao ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir koji je rekao kako Gantz ne može biti dio vlade te je izrazio niz kritika na račun njegovog rada.