Svijet
12

Izlazne ankete: Italijani rekli "NE" ustavnim reformama, očekuje se ostavka premijera Renzija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izlazne ankete pokazuju da je većina Talijana na referendumu odlučila da ne želi ustavne reforme, koje je predložio premijer Matteo Renzi, a koje bi mu dale veće ovlasti u odnosu na Senat.

Anketa državne televizije RAI pokazuje da je podršku reformama dalo između 42 i 46 posto građana, dok je između 54 i 58 posto građana glasalo da ne žele ustavne reforme.

I druge izlazne ankete također daju prednost NE opciji, koja znači najvjerovatnije i ostavku premijera Renzija.

Desničari, ali i populisti, Pokret pet zvijezda (M5S) pozivali su građane da na referendumu zaokruže NE, jer bi u suprotnom, ustavnim reformama prevelika moć bila koncentrisana u rukama jednog čovjeka.

Zanimljivo je da su svjetski lideri, poput Baracka Obame ili Angele Merkel pozvali Talijane da podrže reforme koje je predložio Renzi.

Ustavna reforma predviđa najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018. godine, omogućuje sigurnu parlamentarnu većinu.

Ključni element reforme je to što ukida obavezu da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta. Zastupnički dom odlučivao bi ubuduće o većini pitanja, uključujući glasanja o povjerenju vladi i državnom budžetu.

Prijedlog reformi bio je i smanjenje Senata sa 315 na 100 mjesta, a članove više ne bi birali građani. Petoricu bi imenovao predsjednik republike, a 95 bi se biralo među regionalnim vijećnicima i gradonačelnicima. Senatori bi zadržali pravo veta nad ustavnim pitanjima, pitanjima koja se tiču lokalnih vlasti i ključnim odlukama Evropske unije.

Neposredno nakon objave izlaznih anketa zabilježen je pad eura u odnosu na dolar.