{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izlazak južnoevropskih zemalja iz eurozone koštao bi 17 triliona eura

S
17.10.2012. u 18:00
0
2
Izlazak južnoevropskih zemalja iz eurozone koštao bi 17 triliona eura
0
Izlazak južnoevropskih zemalja iz eurozone koštao bi 17 triliona eura
Izlazak iz evrozone Grčke, Španije, Portugala i Italije smanjio bi svjetski bruto domaći proizvod (BDP) za 17 triliona eura, svijet bi se ponovo našao u recesiji, a najveće gubitke pretrpjela bi Francuska, upozorava njemačka ekonomska istraživačka organizacija "Prognose".
"Prognose" ističe da izlazak Grčke iz eurozone ne bi bio imao veliki uticaj, ali da se mora izbjeći zbog mogućeg domino efekta.

Njemački dnevnik Spiegel navodi da su istraživači dali ovako sumornu prognozu, jer nisu samo izračunali gubitak kreditora koji su pozajmili novac zemljama pogođenim krizom već su analizirali i mogući uticaj raspada eurozone na ekonomski rast u 42 najvažnije industrijske i ekonomije u razvoju, a koje čine 90 posto svjetske ekonomije.

Upotrebom ekonometrijskog modela "Prognose" je prvo proračunao uticaj izlaska Grčke iz eurozone, nakon toga je izvršena simulacija pada uzrokovanog izlaskom Portugala, Španije i Italije.

Prema kalkulacijama "Prognosea", izlazak Grčke doveo bi do ukupnog gubitka BDP od 164 milijarde eura do 2020. godine kroz devalvaciju eura, nezaposlenost i oštar pad u domaćoj potražnji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: