Svijet
0

Izjava Carle del Ponte glavna tema kosovskih medija

FENA
Prijedlog glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o odgodi rješenja za status Kosova kako bi se omogućilo uhićenje preostalih haških optuženika i kako se ne bi otežao položaj vlasti u Beogradu, u srijedu je jedna od glavnih tema prištinskih medija na albanskom koji su gotovo jednoglasno ocijenili da je Del Ponte prekoračila svoje ovlasti.

"Ta izjava se ne može drukčije ocijeniti nego kao skandalozna i kao njeno miješanje u međunarodnu politiku", navodi se u komentaru dnevnog lista "Zeri".

"Zeri" piše da "glavna haška tužiteljica misli kolektivno kazniti cijeli narod Kosova zbog nesuradnje srpskog vodstva oko uhićenja ubojice i kriminalca kao što je Mladiæ koji je izravno odgovoran za masakr u Srebrenici".

"Koha ditore" u svom komentaru navodi da je Del Ponte "u službi politike Beograda u zamjenu za obećanja da će predati ratne zločince koji su, kako je odavno rečeno, slobodno šetali Beogradom".

Kosovski pregovarački tim u utorak je ocijenio da se status Kosova ne može vezati s uhićenjem haških optuženika. Na isti način reagirale su i glavne političke stranke na Kosovu.