{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izgubio je teritoriju, ali IDIL i dalje vrši napade širom Evrope zahvaljujući "spavačima"

12.7.2018. u 22:20
0
99
Izgubio je teritoriju, ali IDIL i dalje vrši napade širom Evrope zahvaljujući "spavačima"
0
Izgubio je teritoriju, ali IDIL i dalje vrši napade širom Evrope zahvaljujući "spavačima"
Foto: EPA-EFE
Iako je skoro potpuno iščeznuo s teritorija Sirije i Iraka, ova teroristička grupa još uvijek nije poražena o čemu svjedoče teroristički napadi tokom ove godine. I dalje su vrlo aktivni na Srednjem Istoku i opremljeni da izvedu samoubilačke ili male grupne napade na Zapadu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Clarion Project objavio je mapu na kojoj su prikazani napadi koji su se dogodili na tlu SAD-a i Francuske u proteklim mjesecima, te Srednjeg Istoka. Od februara do prošle sedmice izveli su osam ozbiljnih napada među kojima je ubistvo 27 osoba u Kirkuku, te egzekucija 12 članova jedne porodice, među kojima su žena i djeca na sjeveru Iraka.

Pet većih napada bilo je u Siriji gdje su izveli samoubilačke napade, te kamenovali do smrti jednu ženu u Al-Sahajari. Preuzeli su odgovornost za samoubilačke napade u Jemenu, te su objavili vida egzekucija u Egiptu i Afganistanu. Tvrde i da stoje iza napada protiv tuniške vojne patrole na granici s Alžirom.

Oglasili su se i kada su u februaru izvedeni napadi u crkvi u ruskom Dagestanu gdje je ubijeno pet osoba i u centru Pariza u maju.U Utahu je u martu učenik pokušao detonirati ručno izrađenu bombu. Policija je utvrdila da je povezan s IDIL-om.

"Iako je pad IDIL-ovog kalifata najveći uspjeh protiv terorizma tokom proteklih godina, ova organizacije je još uvijek itekako prisutna. Nakon što su otišli u 'podzemlje', mnogo je teže locirati operativne snage. IDIL-u je lako djelovati na prostorima gdje su dominirali i gdje imaju lokalnu podršku i izvore, kao na primjer u Siriji i Iraku. IDIL još uvijek ima veliki broj ćelija 'spavača' širom Evrope i SAD-a, a dosta ljudi na Zapadu vjeruje u njihov koncept i ideologiju. Ideje je mnogo teže poraziti. Ako IDIL može operirati u Srednjem Istoku na dnevnoj bazi, onda može i na Zapadu. To je samo pitanje šanse i motivacije", zaključio je tim Clarion Projecta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: