Ideologija živi
0

Izgubio je teritoriju, ali IDIL i dalje vrši napade širom Evrope zahvaljujući "spavačima"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je skoro potpuno iščeznuo s teritorija Sirije i Iraka, ova teroristička grupa još uvijek nije poražena o čemu svjedoče teroristički napadi tokom ove godine. I dalje su vrlo aktivni na Srednjem Istoku i opremljeni da izvedu samoubilačke ili male grupne napade na Zapadu.

Clarion Project objavio je mapu na kojoj su prikazani napadi koji su se dogodili na tlu SAD-a i Francuske u proteklim mjesecima, te Srednjeg Istoka. Od februara do prošle sedmice izveli su osam ozbiljnih napada među kojima je ubistvo 27 osoba u Kirkuku, te egzekucija 12 članova jedne porodice, među kojima su žena i djeca na sjeveru Iraka.

Pet većih napada bilo je u Siriji gdje su izveli samoubilačke napade, te kamenovali do smrti jednu ženu u Al-Sahajari. Preuzeli su odgovornost za samoubilačke napade u Jemenu, te su objavili vida egzekucija u Egiptu i Afganistanu. Tvrde i da stoje iza napada protiv tuniške vojne patrole na granici s Alžirom.

Oglasili su se i kada su u februaru izvedeni napadi u crkvi u ruskom Dagestanu gdje je ubijeno pet osoba i u centru Pariza u maju.

U Utahu je u martu učenik pokušao detonirati ručno izrađenu bombu. Policija je utvrdila da je povezan s IDIL-om.

"Iako je pad IDIL-ovog kalifata najveći uspjeh protiv terorizma tokom proteklih godina, ova organizacije je još uvijek itekako prisutna. Nakon što su otišli u 'podzemlje', mnogo je teže locirati operativne snage. IDIL-u je lako djelovati na prostorima gdje su dominirali i gdje imaju lokalnu podršku i izvore, kao na primjer u Siriji i Iraku. IDIL još uvijek ima veliki broj ćelija 'spavača' širom Evrope i SAD-a, a dosta ljudi na Zapadu vjeruje u njihov koncept i ideologiju. Ideje je mnogo teže poraziti. Ako IDIL može operirati u Srednjem Istoku na dnevnoj bazi, onda može i na Zapadu. To je samo pitanje šanse i motivacije", zaključio je tim Clarion Projecta.