Udarac za republikance
8

Izgledan poraz dr. Oza u izbornoj utrci za Senat SAD-a

B. R.
Mehmet Oz (Foto: EPA-EFE)
Mehmet Oz (Foto: EPA-EFE)
Izgledno je da će republikanski kandidat i poznato televizijsko lice dr. Mehmet Oz izgubiti u izbornoj utrci za Senat Sjedinjenih Američkih Država. U vodstvu je John Fetterman iz Demokratske stranke.

Tako su odlučili birači savezne države Pennsylvania koju trenutno u Senatu predstavlja republikanac Partick Tooney. Nakon 89 posto izbrojenih glasova, Oz je dobio povjerenje 48,1 posto birača, dok je njegov protukandidat dobio povjerenje 49,4 posto birača. Projekcije su da će Fetterman zadržati vodstvo, tj. da će biti izabran za senatora.

Američka televizijska kuća NBC News izvještava da je Fetterman, koji je zamjenik guvernera Pennsylvanije, od početka izborne utrke imao stabilnu prednost u odnosu na bivšeg voditelja televizijske emisije. Ono što mu je bilo problem jeste moždani udar koji mu je otežao govor.

Ocjena je bila da je Pennsylvania ključna savezna država ako republikanci žele imati većinu u Senatu. Zbog toga će sve izglednija pobjeda demokrata u ovoj saveznoj državi biti veliki udarac republikancima. Fetterman je već na Twitteru objavio da će on biti sljedeći senator iz Pennsylvanije.

Nakon sinoć, 8. novembra, održanih izbora za Kongres, republikanci su blizu toga da imaju većinu u Zastupničkom ili donjem domu Kongresa, dok je utrka za Senat ili gornji dom trenutno izjednačena. Demokrati, kojima pripada i predsjednik Joe Biden, trenutno imaju većinu u oba doma. Ako republikanci budu imali većinu u Zastupničkom domu, Bidenu će biti otežano provođenje odluka.