Svijet
0

Izbori u Zimbabveu "nisu više legitimni"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zvaničnici Evropske unije osudili su u ponedjeljak nasilje koje je primoralo lidera opozicije u Zimbabveu Morgana Tsvangiraia da se povuče iz predsjedničke utrke, ističući da se izborni proces više ne može smatrati legitimnim.

Evropska unija izrazila je "duboku zabrinutost zbog sistematske kampanje nasilja i zastrašivanja koju provode vlasti, a koja je obilježila cijeli izborni proces i potkopala njegovu vjerodostojnost".

Istovremeno mediji u Zimbabveu su javili da će pripreme za održavanje drugog kruga predsjedničkih izbora u zemlji biti nastavljene uprkos jučerašnjoj odluci lidera Pokreta za demokratske promene (MDC) Morgana Tsvangiraia da u njemu ne učestvuje.

Predsednik izborne komisije George Chiveshe je saopćio da komisija "nastavlja s pripremama za izbore...pošto Tsvangirai nije pružio potrebno obavještenje" o svom povlačenju, javio je državni radio.

Radio je također prenio izjavu portparola partije predsjednika Roberta Mugabea, Zanu-PF, da će ta partija do posljednjeg trenutka nastaviti kampanju sve do konačne pobjede.

Tsvangirai je jučer saopćio da se povlači iz predsjedničke utrke, navodeći kao razlog političko nasilje u zemlji i unaprijed određen ishod izbora u korist predsjednika Roberta Mugabea.

Lider opozicije je ovu odluku saopćio pošto su pristalice Zanu-PF spriječile održavanje predizbornog skupa MDC-a u Harareu i pretukle više opozicionih aktivista.

Predsjedavajući Vijeća Evropske unije izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost zbog "sistematske kampanje nasilja i zastrašivanja" u Zimbabveu, podržanog od države, koja je dovela u pitanje kredibilitet izbornog procesa.

Zvaničnik EU za humanitarnu pomoć Louis Michel izjavio je da je povlačenje MDC-a u ovakvoj situaciji "potpuno razumljivo" i da se održavanje drugog kruga predsjedničkih izbora više ne može smatrati legitimnim.

Sličan stav iznio je i šef EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je rekao da su "u ovim uvjetima izbori postali šarada demokratije".

Lideri EU pozvali su Afričku uniju, čiji bi čelnici trebalo da se sastanu u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheiku 30. juna, da intervenira, prenijela je DPA.

Na osnovu više izvora, najmanje 85 simpatizera opozicije je ubijeno, dok je 3.000 moralo potražiti ljekarsku pomoć zbog povreda zadobijenih poslije prvog kruga predsjedničkih izbora 29. marta.

Prema zvaničnim rezultatima izbora Tsvangirai je osvojio 47,9 odsto glasova, a Mugabe 43,2 odsto.

Lider MDC-a najprije nije prihvatao te rezultate saopćivši da je već u prvom krugu odnio pobjedu, ali je kasnije ipak odlučio da učestvuje u drugom krugu izbora, koji je zakazan za 27. juna.